Archiv pro měsíc: Září 2024

16.září

Dravci se dětem moc líbili. Peníze mně neposílejte /dnes jeden chlapec přinesl 50 Kč/, peníze si škola strhne ze ŠOP. Dám do galerie fotky.

Vzhledem ke kulturní akci Dravci jsme měli rozvrh trochu narušený.

ŽA – číst cv.1 na str. 9. Ať děti přehánějí čtení Á. Aby byl slyšet rozdíl mezi A Á. Napsat cv.2 str.9. Stále povídat o tom, co jsme ve škole dělali.

M – str.13 – porovnat znaménkem větší, menší, rovná se počty geometrických tvarů. Dokončit stránku s barevnými dlaždicemi. Stále střídat podle vzoru dlaždice v řádce.

Děkuji rodičům, kteří dohlédli na kreslení obrázku. Obrázek tedy měl být tematický, to splnilo pouze pár dětí, ale aspoň tak. Děkuji.

Mrzí mě, že přes výslovný zákaz ředitele doprovázet děti do šatny, někteří rodiče tento zákaz porušují. Když kolegyně matce domlouvala, matka z toho měla legraci. Uvědomte si, že když nebudeme dodržovat pravidla my dospělí, nemůžeme vyžadovat dodržování pravidel u dětí.

Výstava obrázků

Děti dnes přinesly domů čtvrtku. Charita nás oslovila, aby děti namalovaly obrázek vztahující se ke stáří, babičku, dědečka, koníčky starých lidí, zvířátka s babičkou….Fantazii se meze nekladou. V listopadu bude v novém pečovatelském domě výstava a tam budou obrázky vystavené. Prosím, abyste dětem trochu pomohli. Hlavně, aby byl obrázek přes celou čtvrtku, aby byl pečlivě vybarvený. Děti mohou malovat pastelkami, fixy, voskovkami, suchým pastelem. Obrázky ať přinesou do 2 týdnů. Samozřejmě to není povinnost, ale myslím si, že by se prezentovat měly.

13. září

Tak máme druhý týden za sebou. Umíme tři písmenka, umíme číst obrázky, sloupec, řádka, porovnávat čísla a poznali jsme číslo nula. Není toho málo.

Z češtiny dnes mají povídat o straně osm, v matematice jsme si utvrzovali geometrické tvary, stále opakujte. Ať vám řeknou na str. 12 jaké tvary jsme vybarvovali. Na panelu jsme hráli hry, doplňovali znaménka větší, menší. Pak jsme zrychlovali obrázkové čtení. Ať vám děti povypráví jakou rychlostí nám to šlo. Ať děti čtou obrázky, nerovnosti. Klademe důraz na to, aby četly zleva doprava. Důležité!!

Při TV jsme se naučili nastupovat, podávat hlášení /Tomáš ho podal bravurně/. Víme co je rozcvička a i jsme si zahráli vybíjenou proti všem.

S kázní jsme měli velký problém po TV, kdy mně děti utekly a nezastavily se ani před silnicí před malou školou. Přitom jsem jim to zdůrazňovala, že NIKDY nemohou přecházet přes silnici samy. Pochvala patří pouze čtyřem dětem /zeptejte se na jména/, které na mě čekaly a silnici nepřešly. Prosím, abyste je poučili.

12.září

Z češtiny jsme dělali str. 7. Zase stejně, povídejte, procvičujte řádek, sloupec…Poprvé jsme dělali diktát písmen z desek . Polož na stůl A, dej dál Á, další Á…Děti pak nahlas čtou. Dávejte pozor, aby rozlišily dostatečně délu Á a krátce A.

V matematice jsme porovnávali a učili jsme se nulu.

Při PČ jsme stavěli ze stavebnice. Děti si musí samy kontrolovat stavebnice, pokud něco chybí, hned říkat mně. Ale stejně počítejte se ztrátami.

Stále narážíme na to, že někdo něco nemá, nepřinesl, rozstříhal…Jsem z toho smutná, sama nevím, jak jinak dát vědět informace tak, aby jste své děti nestresovaly. 🙁 🙁

V pondělí nás čeká povídání o sokolnictví, pan Zaleš si připraví program o odchovu orlů. Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí, proběhne program asi v tělocvičně v následujícím čase:

8:45 – 9:30 – 1. – 3. třídy

Informace

Vážení rodiče,

všimli jsme si, že mnozí z vás stále chodíte s dětmi do budovy školy. Žádáme vás o důsledné dodržování zákazu vstupu dospělých osob do budovy, s výjimkou návštěvy vyučujícího.

Děkujeme za pochopení.

Martin Punčochář, ředitel školy

Dobrý den,

zasíláme Vám na vědomí informaci (v příloze přiložena kopie Rozhodnutí o uzavírce i s dopravním značením), že bude úplná uzavírka silnice v ulici Školní ve Volyni, část od městského muzea po křižovatku s ulicí Hradčanská (resp. číslo popisné 283 – bývalá MŠ) a to ve dnech 23. 9. 2024 až 28. 9. 2024 z důvodu realizace stavby „Revitalizace městského muzea ve Volyni“.

Vzhledem k tomu, že tento úsek je velmi využíván Vašimi žáky, považovali jsme za vhodné o této skutečnosti informovat. Uzavírka se týká pouze silnice, pro pěší zůstane ulice přístupná.

Děkujeme za pochopení a jsme s pozdravem MÚ

11.září

Dneska jsme v ŽA poznali písmenko Á. Děti zase mají „papouškovat“ básničku – hezky vyslovovat. Číst na str. 6 řádku Á A. Prosím, dbejte, aby dostatečně dlouze vyslovovaly Á a krátce A. Klidně ať přehánějí. Také mají napsat na str. 6 řádku Á. Šedivá místečka jsou mezi písmenky mezery. Tam se nic nepíše. Někdo měl v těch mezerách minule „nahňácané“ A. Pokud dítě dělá úkol s rodiči, překvapilo mě, že ho rodič neupozornil. Spíš mám podezření, že dítě dělá úkol samo. Což je v 1. třídě nevhodné.

Matematika byla vcelku bez obtíží. Učili jsme se psát znaménka nerovnosti a rovná se. Děti to mají doma dopsat za dom. úkol.

Hodně jsme si „užili“ při VV. Děti někdy nevnímají mé pokyny. Takže třeba na pokyn namaluj jedno kolečko, někdo namaloval hned pět. Zlobily nás i tempery, chyběla nám hnědá barva /malé balení/. Někteří rodiče dali dítěti tempery v kalíšcích, které dítě samo neotevře. Někdo si tubu s temperou dokonce propíchl nůžkami. Děti si vzájemně neumí zavázat zástěru, protože neumí kličku. Stále narážíme na něco, co dětem ze seznamu /dávala jsem ho už v srpnu na web/ chybí. Ztěžuje nám to práci a děti jsou ve stresu.

Chování se lepší, jeden chlapec neustále ubližuje dětem. Probereme to na třídní schůzce.

TŘÍDNÍ SCHŮZKA JE VE STŘEDU 18.9. V 15:30 V 1:B

Informace

Vážení rodiče, dnes se objevila technická závada v systému Bakaláři. Rodičům přijde několikanásobné upozornění na zadaný domácí úkol, po rozkliknutí je však zpráva prázdná. Omlouváme se za nepříjemnosti, není to ale naše vina. Bakaláři již pracují na odstranění závady.

10.září

Dneska jsme procvičovali písmenko A. Krásně umíme už přečíst větu s obrázky a písmenkem A. Jde o tzv. obrázkové čtení. Naučili jsme se tiskací písmeno A i psát. Děti mají i jednu řádku písmene A za domácí úkol. Celou str. 5 mají za úkol děti číst. Je potřeba, aby děti zítra měly psací destičku s fixy a hadříkem. Dneska jsme psali na destičku věty s obrázky a písmenkem A. Zítra budeme pokračovat.

Matematika nám také šla. Vybarvovali jsme geometrické tvary.

Při prvouce jsem dětem slíbila, že půjdeme ven, ale vzhledem k tomu, že drobně pršelo a bylo všechno mokré, jsem to přehodnotila a kontrolovali jsme stavebnice. Překvapilo mě, že některé děti stavebnici ve třídě ještě neměly. Zbytečně podléhaly stresu. Dokonce jeden chlapec plakal.

Zítra máme VV, tak doufám, že děti mají v boxu výtvarné potřeby.

Chování při hodinách se zlepšuje, většina dětí dává pozor a pracují. Prosím, abyste dětem vysvětlili, že při zívání se dává ruka před ústa a ještě /to je mnohem důležitější/, že je nezdvořilé sahat si do nosu a něco z nosu vytahovat, potažmo jíst to. Slabším povahám to nedělá dobře. 🙂 🙂

Informace

Vážení rodiče,

informuji vás, že naše škola dnes opět mailem obdržela výhružnou zprávu. Okamžitě jsme kontaktovali Policii ČR a postupovali přesně podle jejích pokynů. Důkladně jsme prohlédli všechny prostory obou budov školy, evakuace nebyla nutná. Policejní hlídka, která následně dorazila, zajistila potřebné důkazy.

Vážení rodiče, opět vás ujišťuji, že děláme maximum pro bezpečí všech dětí.

Martin Punčochář, ředitel školy